Menu
Serious game Website banner 1020x546 vers 1 4
Nieuws

Training 'Samenwerken in Netwerken'

Het delen van informatie tussen straf(keten)partijen is belangrijk om een afgewogen beslissing te kunnen nemen. Maar het werken in een netwerk is een hele kunst. Daarom heeft Significant Public een Serious Game ontwikkeld. Hiermee ervaar je in verschillende rollen de dilemma’s van een netwerksamenwerking in de praktijk.

De training is gekoppeld aan onze Serious Game. Je kruipt in de huid van een van de ketenpartners en probeert met elkaar een pittige casus op te lossen. De oplossing ligt niet op voorhand vast. Je lost gezamenlijk een strafrechtelijk incident op en afhankelijk van de genomen beslissingen ontwikkelt het spel zich. Er zijn in totaal vijf verschillende ketenpartners. Het spel bestaat uit zes verschillende fasen met ieder hun eigen focus. Dit varieert van informatieverzameling over context van de verdachte, al dan niet voorarrest, tot vervolgen en afdoen. Tot slot is er een pitch van de gekozen interventies.

In iedere ronde dagen we je uit om de juiste afwegingen te maken en te zorgen voor een passende beslissing. Hoe weegt de situatie van de dader op tegen de wensen van het slachtoffer en de belangen van de maatschappij? Wat is volgens jou de beste oplossing en hoe verhoudt zich dat tot de andere partijen aan tafel?

De ketenpartners die aan tafel zitten om deze casus op te lossen zijn: politie, reclassering, openbaar ministerie, Slachtofferhulp Nederland en gemeente (sociale team). Tijdens het spel staat altijd een op de praktijk gebaseerde casus centraal. Dit daagt de deelnemers echt uit en laat je de diverse dilemma’s ervaren die ketenpartners in de praktijk ook ervaren.

Door het zelf te ervaren snap je wat het in de praktijk betekent om met verschillende partijen met verschillende belangen af te stemmen en voor welke dilemma’s je met elkaar komt te staan. Daarnaast vond ik het erg leuk! Quote van een deelnemer

Na de training

 • Weet je op welke manier je een netwerk kunt inzetten
 • Heb je inzicht en ervaring met de verschillende belangen en dilemma's van ketenpartners
 • Ben je in staat tot een situationele benadering van een casus met oog voor de verschillende leefgebieden (schulden, sociaal domein, et cetera) van een verdachte
 • Maak je een afweging tussen de belangen van verdachte, slachtoffer en die van de maatschappij

Tijdsinzet van de deelnemers

 • 6 uur exclusief lunch
 • 697 euro per deelnemer

Maatwerk

Een incompany training behoort tot de mogelijkheden, vraag hiervoor een offerte aan. Ook is het mogelijk om de Serious Game in te richten naar een specifiek aandachtsgebied. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Personen met verward gedrag
 • Straf met zorg
 • Jeugdigen
 • Huiselijk geweld
 • Kindermishandeling
 • Et cetera

Klik hier om onze brochure te bekijken.

Gerlise en Marcus kennen de inhoud en de strafrechtsketen beiden erg goed. Door hun kennis en expertise kunnen ze improviseren en de deelnemers voeden en stimuleren als ze even niet weten hoe ze verder kunnen. Knap! Quote van een deelnemer

De training wordt verzorgd door:

 • Marcus Vander Velpen: Senior adviseur en onderzoeker bij Significant Public voor het domein Veiligheid en Justitie. Marcus heeft drie jaar bij het Openbaar Ministerie gewerkt en strafzaken behandeld en hij weet dus hoe complex het is om in een netwerkorganisatie zijn ervaringskennis van het oplossen van complexe vraagstukken met zijn kennis uit de strafrechtspraktijk te combineren. Met deze drive heeft hij samen met Gerlise deze training ontwikkeld.
 • Gerlise van der Maas: Adviseur en onderzoeker op het gebied van Veiligheid en Justitie en op het gebied van inburgering. Gerlise is opgeleid als forensisch criminoloog en is goed bekend met de strafrechtsketen. Daarnaast werkte ze als gastlesdocent aan de Universiteit Leiden en heeft ervaring met het begeleiden van groepen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de training en doorpraten over de mogelijkheden of wil je een offerte op maat ontvangen? Laat dan je contactgegevens achter op onze site of neem contact op met Marcus Vander Velpen.