Menu
Significant-58_Desktop_2000x655
Nieuws

Oproep onderzoek voor (wijk)verpleegkundigen

De arbeidsmarktsituatie voor de wijkverpleging verdient aandacht. De komende jaren dreigt namelijk personeelstekort in de wijkverpleging te ontstaan. Eén van de mogelijke oplossingsrichtingen, is het opzetten van een traineeship voor startende (wijk)verpleegkundigen. Zo’n traineeship moet helpen om meer wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk te trekken én te behouden.

Er is nog weinig bekend over de behoeften aan en mogelijke invulling van een traineeship, daarom voeren onderzoekbureaus Significant Public en Oberon (in opdracht van de taakgroep arbeidsmarkt) een verkenning uit naar de behoefte aan en haalbaarheid en mogelijke invulling van een traineeship voor startende (wijk)verpleegkundigen.

Om van de doelgroep zelf te horen wat hun ervaringen zijn in de eerste jaren als (wijk)verpleging en of een traineeship zou kunnen helpen en in welke vorm, gaan we graag in gesprek met wijkverpleegkundigen die de afgelopen drie jaar zijn begonnen in dit vak.

In gesprek

Het doel van de gesprekken is in beeld te brengen wat de behoefte aan en haalbaarheid van een traineeship is. We verkennen hoe dit er inhoudelijk en organisatorisch op grote lijnen uit zou kunnen zien. Daarbij bespreken we wat startend (wijk)verpleegkundigen nodig hebben om goed in hun rol als wijkverpleegkundige of verpleegkundige in de wijk te komen en in hoeverre een traineeship daar een oplossing voor zou kunnen zijn.

We willen de gesprekken in groepsverband organiseren, met 4 of 5 (wijk)verpleegkundigen per gesprek. Ben jij de afgelopen drie jaar gestart als (wijk)verpleegkundige en wil je je ervaringen met ons delen om zo een bijdrage te leveren aan een oplossingsrichting voor het personeelstekort? Dan komen we graag met je in contact! Het is dus ook mogelijk om met 3 of 4 andere collega’s deel te nemen. Het maakt niet uit of je Mbo of Hbo afgestudeerd bent en of je de opleiding duaal of voltijds hebt gevolgd.

De duur van de gesprekken is maximaal 1,5 uur. De gesprekken vinden plaats in december en januari.

Deelname aan het onderzoek

We willen je vragen of je wilt meewerken aan het onderzoek. Bij interesse voor deelname kun je mailen naar: ilse.kalisvaart@significant.nl. Klik hier voor nadere informatie over het onderzoek.

Reageren op dit artikel?

Stuur dan je reactie naar:

Ilse Kalisvaart