Maatschappelijke begeleiding is de begeleiding die statushouders krijgen wanneer ze naar hun eigen woning in de gemeente verhuizen. Vanaf dat moment kunnen statushouders een maatschappelijk begeleider (vaak een vrijwilliger) krijgen die hen helpt met praktische zaken en het vinden van de weg in de Nederlandse maatschappij. Bij deze ondersteuning vragen praktische zaken veel tijd, aandacht en kennis van maatschappelijk begeleiders. Het stabiliseren en stabiel houden van de levenssituatie van de statushouder lijkt daarmee de kern van maatschappelijke begeleiding te zijn.
Maar maatschappelijke begeleiding is veel meer dan dat. We zien dat praktische ondersteuning een groot deel van de maatschappelijke begeleiding vormt. Tegelijkertijd is de rol van de maatschappelijk begeleider als bewegwijzeraar, steun en toeverlaat, signaleerder en doorverwijzer, bemiddelaar en belangenbehartiger net zo belangrijk. Deze rollen lijken misschien minder zichtbaar, maar vormen op de achtergrond de ruggengraat van de maatschappelijke begeleiding. Het feit dat de maatschappelijk begeleider zich onafhankelijk opstelt en op gelijkwaardig niveau naast de statushouder staat om ondersteuning te bieden, maakt dat de maatschappelijk begeleider iemand is waarop de statushouder te allen tijd kan terugvallen.
Tijdens het onderzoek sprak ik met veel bevlogen vrijwilligers, stuk voor stuk mensen met het hart op de goede plek. Zij lopen de gaten dicht die het systeem laat vallen en laten medemenselijkheid vooropstaan in de begeleiding van de statushouders. Ook statushouders zelf zien in hoe belangrijk deze begeleiding is.
Stel nou dat jij een nieuwe leven moest opbouwen in Syriƫ? Dat lukt je toch ook niet alleen? Man van Syrische afkomst
Het is mooi om deze oprechte betrokkenheid en medemenselijkheid die de maatschappelijke begeleiding brengt in kaart te brengen. Ook in het nieuwe inburgeringsstelsel kan maatschappelijke begeleiding een van de pijlers worden waarop de inburgering slaagt. De inburgering vormt immers het startpunt van de integratie in de samenleving. En integratie komt van twee kanten.