Menu
Significant-58_Desktop_2000x655
Cases

Maatschappelijke Diensttijd, wat werkt en wat niet?

Ruim 2,5 miljoen jongeren in Nederland komen straks in aanmerking voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Maar hoe moet die diensttijd er precies uit gaan zien? En hoe stimuleer je jongeren om zichzelf tijdens MDT te ontwikkelen en in te zetten voor de samenleving? Hoe enthousiasmeer je jongeren in al hun diversiteit en hoe houd je ze betrokken? Significant Public onderzoekt samen met Rebel en Kennisland bij 41 proeftuinen wat wel en niet werkt.

Die 41 proeftuinen experimenteren sinds september 2018 met verschillende vormen van MDT. Wij volgen al deze proeftuinen via actieonderzoek. Dit houdt in dat wij met de jongeren en de professionals optrekken en ze uitgebreid bevragen. Samen bedenken wij kleine experimenten om te ontdekken hoe wij beter aan kunnen sluiten op de wensen en behoeften van jongeren. Ook organiseren we groot- en kleinschalige dialoogbijeenkomsten bij een aantal proeftuinen om met de jongeren in gesprek te gaan over hun ervaringen.

Het resultaat tot dusver? Een ontwerp-MDT waarin wij ‘passende’ vormen van maatschappelijke diensttijd voor de verschillende subdoelgroepen hebben beschreven. Dit ontwerp scherpen wij nu samen met het ministerie van VWS verder aan. Op basis van dit ontwerp gaat de MDT op 1 januari 2020 voor de jongeren in Nederland echt van start.