Menu
Cases

Beschermd thuis vraag investering gemeenten

GGZ

Welke investeringen zijn nodig om een ‘beschermd thuis’ mogelijk te maken? Dit onderzocht Signficant APE onder andere door te spreken met gemeenten en aanbieders van beschermd wonen.

In een beschermde woonvorm wonen mensen met psychiatrische of psychosociale problemen bij elkaar. De VNG-commissie ‘Toekomst Beschermd Wonen’ (Dannenberg) adviseert om beschermd wonen om te vormen naar zoveel mogelijk zelfstandig wonen met de noodzakelijke bescherming en ondersteuning. Dit vraagt om een investering van gemeenten. Welke investeringen zijn nodig om dit mogelijk te maken? Dit was de centrale vraag in de verkenning. De verkenning is uitgevoerd in opdracht van de Federatie Opvang, de RIBW Alliantie en GGZ Nederland.

Passende huisvesting, intensieve (soms langdurige) ambulante begeleiding, hulp bij het vinden van werk en dagbesteding en de inzet van ervaringsdeskundigen. Dit zijn een aantal van de noodzakelijke onderdelen waar gemeenten in moeten investeren blijkt uit het onderzoek. Vooral in het begin is de investeringsopgave aanzienlijk. Mensen leren om voor zichzelf te zorgen kost bijvoorbeeld meer tijd dan taken uit handen nemen.

Download hier het rapport of lees meer op de website van Federatie Opvang.